5 gram goud

5 gram goud

Een aantal kleine munten of een ring van goud zijn ongeveer vijf gram. Het verkopen hiervan kan u honderden euro’s opleveren, maar het kan ook zijn dat u er heel wat minder voor krijgt. Dit hangt namelijk af van het aantal karaat. Niet iedere ring van 5 gram goud zal dus hetzelfde opleveren.

Aantal karaat

Zuiver goud is 24 karaat en 1 karaat is dan ook 1/24 deel zuiver goud. Als het goud niet geheel zuiver is, is het gemengd met andere metalen. Hier worden bijvoorbeeld koper, nikkel of tin voor gebruikt.  Dit wordt gedaan om het goud te verstevigen, zodat er sieraden en munten van kunnen worden gemaakt. Goud gemengd met een ander metaal kan soms ook een andere kleur hebben. Goudbaren zijn altijd gemaakt van goud zuiver en gouden munten zijn tussen de 21 en de 24 karaat. Sieraden zijn gemaakt van 9, 14 of 18 karaat goud. In Nederland mogen sieraden enkel van goud worden genoemd als ze 14 karaat of meer zijn.

Prijs voor 5 gram goud

De prijs die u krijgt voor 5 gram goud hangt van meerdere factoren af. Allereerst is de goudwaarde op de beurzen van belang, want aan de hand hiervan bepalen goudhandelaren wat voor prijs ze willen geven. Deze prijs is meestal wel iets lager dan de beursprijs, aangezien de goudhandelaren geld willen verdienen aan het in- en verkopen van goud. Daarnaast is de prijs die u krijgt voor 5 gram goud afhankelijk van het percentage zuiver goud. Dit kunt u van tevoren zelf berekenen aan de hand van het aantal karaat. Als laatste hangt het bedrag dat u krijgt af van de handelaar die u kiest. Niet iedere goudinkoper geeft namelijk dezelfde prijs. U doet er dan ook goed aan om de prijzen die verschillende handelaren willen geven van tevoren goed te vergelijken.

Gram goud kopen
©2013